DE GENERAAL,


een gebouw met een verhaal



De geschiedenis van het gebouw
In 1919 kocht de toenmalige PTT een perceel aan de Keizerstraat waar vervolgens in 1932 een hoofdpostkantoor werd geopend met daarin de eerste automatische telefooncentrale van Breda. In oktober 1944 is dit gebouw opgeblazen door de Duitse bezetting en hierdoor onherstelbaar beschadigd. Het is dan ook in 1950 volledig gesloopt, waarna het opnieuw is opgebouwd volgens een ontwerp van Rijksbouwmeesters M. Bolten en F.E. Röntgen.

Bij de opening in 1954 werd het gebouw, door de toenmalig directeur-generaal van de PTT, een sieraad voor de stad genoemd. En met recht! Niet alleen aan de buitenkant was veel aandacht besteed, maar zeker ook aan de binnenkant, met onder andere een indrukwekkend natuurstenen trappenhuis, een mozaïek in de centrale hal en een monument in de vorm van een gedenksteen, waarop vier, tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen PTT’ers, worden herdacht.

Al in 1956 is uitbreiding noodzakelijk, omdat ruimte nodig is voor een nieuwe telefooncentrale en in 1962 wordt opnieuw aangebouwd. Net als tien jaar later, in 1972, waardoor het gebouw een volledig gesloten carrévorm krijgt.

Naast de aanbouw wordt in 1962 in de kelder het Nucleair Chemisch Onderkomen ondergebracht, beter bekend als de atoomkelder. Een zelfvoorzienende ruimte, bestand tegen nucleaire aanvallen.

Nu, vanwege de realisatie van dit indrukwekkende transformatietraject, zijn de uitbreidingen uit 1962 en 1972 gesloopt. Dit omdat zij niet geschikt zijn voor transformatie. De atoomkelder blijft deels toegankelijk, maar zal een andere functie krijgen.


“Wonen in De Generaal is een verhaal over perfecte harmonie tussen luxe en geschiedenis, waar elke hoek een nieuw hoofdstuk onthult van jouw unieke levensverhaal.”







Kfx9sOxiV66aEnhh6FRHBVuTNV0cDV6pWEKO26nn.jpg

De geschiedenis van het postkantoor

De 32 appartementen in De Generaal zijn alle gesitueerd in de voormalige telefoonzaal, de telefooncentrale en de portiersbalie van het voormalige PTT- (KPN-) gebouw. Dit iconische pand was niet alleen een eindcentrale, maar ook een knooppuntcentrale en een districtscentrale. Om alle telefonieactiviteiten in goede banen te leiden, waren in het gebouw vele afdelingen te vinden en moest er meerdere keren worden uitgebreid om aan de behoefte aan contact van het zich steeds uitbreidende aantal abonnees, te kunnen voldoen. Na verloop van tijd – eind jaren ‘70/’80 - werd in het postkantoor ook een fysieke winkel geopend, waar het mogelijk was een abonnement aan te vragen en de allernieuwste toestellen te bekijken. Uiteindelijk heeft het gebouw 55 jaar dienst gedaan en is het in oktober 2009 definitief gesloten.

DE GENERAAL

Breda heeft al sinds jaar en dag een belangrijke functie als militaire stad. Met in vroeger tijden maar liefst zes kazernes, is er anno 2024 nog steeds de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevestigd. Een prominente rol in de geschiedenis was weggelegd voor de opperbevelhebber van de vestingstad: generaal David Hendrik baron Chassé. Zijn titel van baron ontving hij in 1810 van Lodewijk Napoleon, tegen wie hij uiteindelijk weer vocht in de Slag bij Waterloo. Voor dit laatste ontving hij het Grootkruis in de Militaire Willemsorde. Zijn stoffelijke resten zijn oorspronkelijk begraven op begraafplaats ’t Ginneke, maar zijn in 1907 overgebracht naar de graftombe bij het Citadelmonument. Na het Chassé Theater en het Chasséveld heeft De Generaal, nu in de vorm van een eigen gebouw, opnieuw een prachtige plek in het hart van zijn geliefde Breda gekregen.

eRNEG3m2fDizsjIb4zcuLhwSOUqzR7uMFCpfxcFu.jpg